Silhouette of green tea mountains with a clear sky

Te-brygning Guide

At købe god Te er ikke så svært.   Men at brygge den gode Te til perfektion kan være lidt mere kompliceret, især for de teer du ikke drikker så ofte.

I denne guide vil jeg tage dig igennem processen trin-for-trin for de forskellige typer te vi har i vores butik.

Indhold:
  1. Generelle anbefalinger (Læs først!)
  2. Grøn Te
  3. Matcha Te
  4. Hvid Te
  5. Oolong Te
  6. Sort Te
  7. Pu'er Te
  8. Urte Te

Tea set with a teapot and two cups


 

1. Generelle anbefalinger (Læs først!)


Introduktion

Anbefalingerne er baseret på at du brygger 100-250 ml te af gangen.  Hvis du i stedet vælger at brygge en stor kande te (f.eks. 1 liter), skal du være opmærksom på, at du formentlig skal (ned)justere mængden af te og justere trækketiden lidt.

De 3 vigtige parametre

Udover at købe en god te er der 3 vigtige parametre at tage hensyn til når man vil brygge den perfekte kop te:

Te-mængde

Mere te betyder ikke bedre te.  Hold dig til den anbefalede te-til-vand-ratio og juster kun lidt, hvis du syntes at din te er for stærk eller for svag.

Vandtemperatur

Vandtemperaturen er kritisk - specielt for grøn te.  Jo varmere vandet er,  des mere koffein og tanniner frigives (og hurtigere) – hvilket gør teen bitter.  Hvis du synes din te er bitter, så prøv at sænke temperaturen lidt – 5 grader af gangen.

Trækketid

Trækketiden er en anden kritiske parameter ved tebrygning. Mange "glemmer" ofte deres te og lader den trække for længe – hvilket frigiver mere koffein og tanniner som gør teen bitter.

Lær din te at kende

Selv som erfaren te-drikker må jeg indimellem justere brygge-parametrene lidt når jeg brygger en ny te for første gang.  Så husk at nedenstående anbefalinger er generelle og muligvis kræver lidt små-justeringer, efterhånden som du lærer dine teer at kende.

Vand

Brug rent, blødt vand med lavt mineral-indhold. Hvis du bor i et land eller område, hvor postevandet har et højt mineralindhold (som i det meste af Danmark) eller hvor det ikke er rent og/eller er tilsat klor, så køb mineralvand på flaske til din te.

Godt vand gør en markant forskel for smagen!

Te-udstyr

Brug en lille (100-250 ml) tekande eller Gaiwan i stedet for en stor tekande. Bryg hellere flere gange i en lille kande end én stor brygning i en stor kande.

Dette sikrer, at din te altid er varm og friskbrygget – hvilket giver dig en langt bedre smagsoplevelse.

Te-bakke eller Te-lommetørklæde

Hvis du drikker meget te, vil jeg anbefale dig at købe en lille te-bakke eller alternativt (og billigere) et lille te-lommetørklæde.

Når du brygger i små kander, vil noget af vandet ofte havne udenfor Gaiwan'en eller tekanden og der kommer en lille tebakke eller lommetørklæde til sin ret.

 


Dry green sencha tea leaves

2. Grøn Te 

Grøn te kan være ret følsom i forhold til temperatur, mængden af teblade og trækketid.   Så vær opmærksom på disse 3 parametre når du brygger din grønne te.  Især de fine japanske grønne teer kan være lidt udfordrende, da bladene dampes under forarbejdningen.

Dette gør dem mere skrøbelige og betyder at de går i stykker under forarbejdningen, hvilket får dem til at frigive smag hurtigere under brygningen.   Dette betyder også at de typisk kun kan bryggees 2-3 gange før smagen begynder at forsvinde.

De mindre blade i japanske grønne teer taler også for at bruge en Kyusu til brygningen, da denne type tekande typisk har et indbygget fintmasket filter.

Hold øje med temperaturen og brug et ur til at kontrollere trækketiden. Hvis teen bliver bitter, så prøv at sænke temperaturen med 5–10 grader eller reducér trækketiden med 10–15 sekunder.

Andre grønne teer såsom kinesiske, taiwanske eller indiske er ikke helt så følsomme, men du skal dog stadigvæk holde øje med temperatur og trækketid.

Vandtemperatur 75 grader celcius (Gyokuro kun 65 grader)
Te-blade 2½ gram Te per 100 ml. vand
1. Bryg 45-60 sekunder
2. Bryg 60 sekunder
3. Bryg 75 sekunder
Efterfølgende Bryg Tilføj 15 sekunder til hvert bryg og/eller reducér vandmængden


Trin-for-trin guide til brygning af 200 ml grøn te:

  1. Varm tekanden og kopperne op ved at hælde varmt vand i dem, lad det stå i 10 sekunder, og hæld det derefter ud igen.
  2. Tilsæt 5 gram teblade i kanden (nyd duften, når bladene vågner til live).
  3. Hæld langsomt 200 ml 75 grader varmt vand i kanden (65 grader for Gyokuro).
  4. Lad teen trække i 45-60 sekunder.
  5. For at sikre en jævn fordeling af teens smag, gør én af følgende:
    a) Drej forsigtigt tekanden i hænderne for at fordele te-ekstrakten i kanden
    b) Hæld en lille smule te i hver kop ad gangen og start forfra, indtil alle kopper er fyldte


    Hvor mange gange kan man brygge Grøn Te

    Din japanske grønne te kan typisk brygges 2–4 gange med fuld smag (jo mindre bladene er, desto færre brygninger får du).

    Derefter begynder den at miste styrke, men ved at forlænge trækketiden og evt. bruge lidt mindre vand kan du få yderligere 1–2 gode bryg.

    Nyd din grønne te

     


    Matcha bowl with whisk and scoop

    3. Matcha

    Matcha brygges traditionelt på 2 måder:

    • Usucha (Tynd Te)
    • Koicha (Tyk Te)

    Den eneste forskel mellem de to typer er mængden af Matcha-pulver der anvendes.  Men på grund af den store mængde Matcha-pulver der bruges til Koicha, kan teen let blive bitter, så Matcha-pulveret, der anvendes til Koicha, skal være af høj kvalitet for at give en god og rund smag.

    Traditionelt delte alle personer (inklusive gæster) den samme Chawan Matcha-skål når der blev drukket Matcha.  Men efter Covid er det blevet mere almindeligt at tilberede Matcha i en skål og derefter hælde den i mindre skåle eller kopper, så hver person har sin egen kop eller skål at drikke af.

    Vand Temperatur 70-75 grader celcius (justér til 65 grader hvis teen er bitter)
    Matcha Pulver 2 gram per 100 ml. vand (6-8 gram for Koicha - Tyk Te)


    Trin-for-trin guide til brygning af 100 ml Matcha Te:

    1. Hæld varmt vand i din Chawan skål og lad dit Chasen piskeris stå i vandet i et par minutter for varme Chawan skålen op og blødgøre de fine bambus "fingre" på din Chasen   
    2. Sigt 2 gram Matcha-pulver i Chawan skålen.
    3. Hæld langsomt halvdelen af vandet i mens du pisker i en W-bevægelse til alt Matcha pulveret er opløst
    4. Hæld det resterende vand i og fortsæt med at piske indtil et skummende lag dannes på overfladen af teen
    5. Lad Chasen piskeriset glide let hen over skummet for at fjerne store bobler

    Nyd din Matcha

     


    Heap of dried white tea leaves

    4. Hvid Te 

    Hvid te er en af de mindre krævende teer at brygge.  Den er lidt mere tolerant over for temperatur og trækketid end de grønne teer, men jeg anbefaler alligevel at være opmærksom på bryggeprocessen for at sikre det bedste resultat.

    Nogle hvide teer kommer i komprimerede “kager” og kræver derfor en hurtig "skylning", før brygningen kan begynde - som forklaret nedenfor.

    Vand temperatur 85 grader celcius
    Te-blade 2½ gram Te per 100 ml. vand
    Skyl 10 sekunder og lad bladene hvile et minut
    1. Bryg 60 sekunder
    2. Bryg 60 sekunder
    3. Bryg 60 sekunder
    Efterfølgende Bryg Tilføj 15 sekunder til hvert bryg og/eller reducér vandmængden

     

    Trin-for-trin guide til brygning af 200 ml hvid te:

    1. Varm tekanden og kopperne op ved at hælde varmt vand i dem, lad det stå i 10 sekunder og hæld det derefter ud igen.
    2. Tilsæt 5 gram teblade i kanden (nyd duften når når blade vågner til live).
    3. Hvis din te har været presset til en kage, så giv den en hurtig “skylning” ved at hælde varmt vand i kanden, lad det stå i 10 sekunder og hæld derefter vandet ud igen.  Dette gør, at bladene kan åbne sig lidt før brygningen.
    4. Hæld langsomt 200 ml 85 grader varmt vand i kanden.
    5. Lad det trække i 60 sekunder
    6. For at sikre en jævn fordeling af teens smag gør følgende:
      a) Drej eller vip forsigtigt tekanden i hænderne for at fordele te-ekstrakten i kanden
      b) Hæld en lille smule te i hver kop ad gangen, og start forfra, indtil alle kopper er fyldte

      Hvor mange gange kan man brygge Hvid Te

      Din hvide te kan typisk brygges 3–5 gange med fuld smag. Derefter begynder den at miste kraft, men ved at forlænge trækketiden og/eller bruge lidt mindre vand kan du få yderligere 1–2 gode brygninger.

      Nyd din hvide te

       

      Dry green oolong tea leaves

      5. Oolong Te 

      Oolong te findes i mange varianter, men fælles for de fleste Oolong teer er, at bladene er hårdt rullet sammen til små kugler. Dette kræver en hurtig “skylning” før brygningen, som forklaret nedenfor.

      Vand Temperatur 85 grader celcius
      Te Blade 2½ gram Te per 100 ml. vand
      Skyl 10 sekunder og lad bladene hvile et minut
      1. Bryg 60 sekunder
      2. Bryg 60 sekunder
      3. Bryg 60 sekunder
      Efterfølgende Bryg Tilføj 15 sekunder til hvert bryg og/eller reducér vandmængden

       

      Trin-for-trin guide til brygning af 200 ml Oolong te: 

      1. Varm tekanden og kopperne op ved at hælde varmt vand i dem, lad det stå i 10 sekunder og hæld det derefter ud igen.
      2. Tilsæt 5 gram teblade i kanden (nyd duften).
      3. Hvis din Ooling Te har været rullet til kugler, så giv den en hurtig “skylning” ved at hælde varmt vand i kanden, lad det stå i 10 sekunder og hæld derefter vandet ud igen.  Dette gør, at bladene kan åbne sig lidt før brygningen.
      4. Hæld langsomt 200 ml 85 grader varmt vand i kanden.
      5. Lad det trække i 60 sekunder
      6. For at sikre en jævn fordeling af teens smag, gør følgende:
        a) Drej forsigtigt tekanden i hænderne for at fordele te-ekstrakten i kanden
        b) Hæld en lille smule te i hver kop ad gangen, og start forfra, indtil alle kopper er fyldte

        Hvor mange gange kan man brygge Oolong Te

        Din Oolong te kan typisk brygges 3–5 gange med fuld smag. Derefter begynder den at miste kraft, men ved at forlænge trækketiden og/eller bruge lidt mindre vand kan du få yderligere 1–2 gode brygninger.

        Nyd din Oolong te

         

        Wooden scoop with black tea leaves

        6. Sort Te 

        Sort te er forholdsvis tilgivende, når det kommer til brygning.  Men for at få den bedste smag anbefaler jeg stadig at holde sig til den definerede mængde te og vand samt temperatur og trækketid.

        Nogle sorte teer kan kræve lidt længere trækketid end angivet nedenfor, så eksperimentér gerne lidt med din te.

        Vand Temperatur 95-100 grader celcius
        Te Blade 2-2½ gram Te per 100 ml. vand
        1. Bryg 60 sekunder
        2. Bryg 60 sekunder
        3. Bryg 60 sekunder
        Efterfølgende Bryg Tilføj 15 sekunder til hvert bryg og/eller reducér vandmængden

         

        Trin-for-trin guide til brygning af 200 ml sort te: 

        1. Tilsæt 4-5 gram teblade i kanden (nyd duften, når bladene vækkes til live).
        2. Hæld langsomt 200 ml vand på 95-100 grader i kanden.
        3. Lad det trække i 60-90 sekunder
        4. For at sikre en jævn fordeling af teens smag, gør følgende:
          a) Drej forsigtigt tekanden i hænderne for at fordele te-ekstrakten i kanden
          b) Hæld en lille smule te i hver kop ad gangen, og start forfra, indtil alle kopper er fyldte

          Hvor mange gange kan man brygge Sort Te

          Din sorte te kan typisk brygges 3–5 gange med fuld smag. Derefter begynder den at miste kraft, men ved at forlænge trækketiden og/eller bruge lidt mindre vand kan du få yderligere 1–2 gode brygninger.

          Nyd din sorte Te

           

          Rounded dark brown tea cake with green leaves

          7. Pu'er Te 

          Pu'er Te kommer oftest i form af komprimerede “kager” og kræver derfor en hurtig “skylning” før brygning, som forklaret nedenfor.

          Vand Temperatur 90-95 grader celcius
          Te Blade 2½ gram Te per 100 ml. vand
          Skyl 10 sekunder og lad bladene hvile et minut
          1. Bryg 15-30 sekunder (første bryg kan indimellem være en smule bitter)
          2. Bryg 15-30 sekunder
          3. Bryg 15-30 sekunder
          Efterfølgende Bryg Når smagen begynder at forsvinde så tilføj 15 sekunder til hvert bryg og/eller reducér vandmængden

           

          Trin-for-trin guide til brygning af 200 ml Pu'er te: 

          1. Varm tekanden og kopperne op ved at hælde varmt vand i dem, lad det stå i 10 sekunder og hæld det derefter ud igen.
          2. Bryd forsigtigt bladene fra kagen og tilsæt 5 gram blade i kanden.
          3. Giv teen en hurtig “skylning” ved at hælde varmt vand i kanden, lad det stå i 10 sekunder, og hæld det derefter ud igen.   Dette giver bladene mulighed for at åbne sig lidt før brygningen.
          4. Hæld langsomt 200 ml vand på 90-95 grader i kanden.
          5. Lad det trække i 45-60 sekunder
          6. For at sikre en jævn fordeling af teens smag, gør følgende:
            a) Drej forsigtigt tekanden i hænderne for at fordele te-ekstrakten i kanden
            b) Hæld en lille smule te i hver kop ad gangen, og start forfra, indtil alle kopper er fyldte

            Hvor mange gange kan man brygge Pu'er Te

            Din Pu'er te kan brygges mange gange – typisk 7–8 gange med fuld smag. Derefter begynder den at miste kraft, men ved at forlænge trækketiden og/eller bruge lidt mindre vand kan du få yderligere 2–3 gode brygninger.

            Nyd din Pu'er te

             

            Six wooden spoons with different types of herbal tea


            8. Urte Te 

            Urte-te kræver ofte lidt længere trækketid end de “rigtige” teer, da de større stykker urter i teen kræver mere tid for at frigive aromaerne. Eksperimenter lidt med din specifikke urtete for at finde det punkt, hvor du får den bedste smag.

            Vand Temperatur 95-100 grader celcius
            Te Blade 1-1½ gram Te per 100 ml. vand
            1. Bryg 3 minutter
            2. Bryg 3-4 minutter
            3. Bryg 4-5 minutter
            Efterfølgende Bryg Tilføj 1 minut til hvert bryg og/eller reducér vandmængden

             

            Trin-for-trin guide til brygning af 200 ml urtete: 

            1. Tilsæt 2-3 gram teblade i kanden.
            2. Hæld 200 ml vand på 95-100 grader i kanden.
            3. Lad det trække i 3 minutter
            4. For at sikre en jævn fordeling af teens smag, gør følgende:
              a) Drej forsigtigt tekanden i hænderne for at fordele te-ekstrakten i kanden
              b) Hæld en lille smule te i hver kop ad gangen, og start forfra, indtil alle kopper er fyldte

              Hvor mange gange kan man brygge Urte-te

              Din urtete kan typisk brygges 2 gange med fuld smag. Derefter mister den kraft, men du kan muligvis få yderligere et bryg ved at forlænge trækketiden og bruge lidt mindre vand.

              Nyd din Urte-te

               

                by Steen Pipper

              Skriv en kommentar

              Bemærk venligst at kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

              Andre Artikler